Een ongeluk zit in een klein hoekje. Dan is het goed als u verzekerd bent tegen de schade. Toch zijn veel schades te voorkomen. Graag bieden wij u hierbij enige tips om schade te voorkomen of te beperken.
Veel schades in en aan uw woning kunnen voorkomen worden. Denkt u hierbij aan de volgende zaken:
Tips om waterschade te voorkomen:
- Maak regelmatig de dakgoten van uw woning schoon en controleer of het hemelwater goed wegloopt. Dit om waterschade te voorkomen.
- Voorzie uw vaatwasser en wasmachine van een waterslot. Veel waterschades worden veroorzaakt door een gesprongen aan- of afvoerslang.
Tips om inbraak te voorkomen:
- Voorzie ramen en deuren van deugdelijk hang- en sluitwerk. Bij voorkeur veiligheidssloten voorzien van Politiekeurmerk Veilig Wonen.
- Laat sleutels niet aan de binnenkant van de deur zitten, dit om ‘hengelen te voorkomen’. Laat sleutels ook niet in het zicht liggen, berg ze veilig op. Ook uw autosleutels!
- Berg materialen die door inbrekers gebruikt kunnen worden om in de woning te komen goed op of zet ze vast. Denk hierbij onder meer aan ladders en vuilcontainers.
- Zorg voor goede verlichting, zowel in als rondom de woning. Buiten kunt u verlichting met een bewegingsdetector ophangen, zodat de inbreker meteen vol in het licht staat.
- Verstop uw woning niet achter dichtbegroeid groen. Inbrekers kunnen zo ongezien hun gang gaan.
- Laat eventueel een alarminstallatie installeren.
- Laat bij het verlaten van uw woning geen waardevolle spullen in het zicht achter.
- Het is mogelijk om uw spullen te voorzien van een DNA (Selecta DNA). Met deze transparante vloeistof kunt u als eigenaar uw kostbare spullen merken. Dit schrikt inbrekers af. Gestolen en gevonden goederen kunnen aan de hand daarvan herleid worden naar u als eigenaar.
- Laat uw woning tijdens uw vakantie niet onbeheerd achter. Zorg ervoor dat regelmatig de brievenbus geleegd wordt. Ook de planten kunnen dan verzorgd worden. Een uitgedroogde plant op de vensterbank is een duidelijke uitnodiging.
- Krijgt u toch te maken met diefstal van spullen uit uw woning, doe dan altijd aangifte bij de lokale politie. Zonder aangifte wordt uw schade meestal niet vergoed.
Tips om brand in uw woning te voorkomen:
- Heeft u een haard of allesbrander? Laat dan regelmatig uw rookkanaal van uw woning controleren en schoonmaken. Het regelmatig laten reinigen van het rookkanaal kan brand in uw woning voorkomen.
- Berg brandbare stoffen (zoals terpentine, spiritus of verf) goed op. Liefst achter slot en grendel en buiten bereik van kinderen. Laat ook geen lucifers of aanstekers rondslingeren.
- Laat brandende kaarsen nooit onbeheerd achter en zet brandende kaarsen niet in de buurt van brandbare materialen of gordijnen.
- Voorzie uw woning van goedgekeurde rookmelders zodat een brandje in huis snel ontdekt wordt en u het zelf nog kunt blussen.
- Laat apparatuur niet stand-by staan en probeer stof zoveel mogelijk te verwijderen. Dat scheelt in het energieverbruik maar ook ontstaat er vaak kortsluiting door stof dat zich in de apparatuur verzameld heeft.
- Rook niet in bed en gebruik asbakken waar uw sigaretten of andere rookwaren niet uit kunnen vallen.
- Zet een frituurpan na gebruik direct uit en laat deze afkoelen. Ga niet lopen met heet frituurvet.
- Blus bij een vlam in de pan niet met water maar gebruik een deksel of doe een branddeken op de pan. Sluit gas of elektra direct af.
- Maak samen met uw gezin een vluchtplan zodat iedereen snel de woning kan verlaten en ernstige verwondingen voorkomen worden.
Tips om een auto-inbraak te voorkomen:
- Laat geen waardevolle spullen achter in uw auto, ook geen jassen of tassen.
- Haal opladers en houders van navigatieapparatuur uit uw auto. Ook draagbare DVD spelers geven aanleiding tot een inbraak. Neem deze mee of berg ze op uit het zicht.
- Zet uw auto altijd op slot. Ook als u maar kort weg bent.
- Voorzie uw auto van een startonderbreker of een goedgekeurd alarmsysteem.
- Parkeer uw auto op een goed verlichte parkeerplaats en in het zicht.
Tips voor een zorgeloze vakantie:
- Controleer of uw voertuig (en eventueel caravan) technisch in orde is. U kunt hiervoor bij uw garage meestal een vakantiecheck laten uitvoeren.
- Let tijdens uw reis op uw snelheid, houd afstand en plan uw route zorgvuldig.
- Controleer vooraf op wegwerkzaamheden, verwachte files en het weer.
- Gaat u met de caravan, hou dan de periode dat uw caravan voor de deur staat zo kort mogelijk. Zorg ervoor dat uw caravan niet weggereden of aan een andere auto gekoppeld kan worden. Controleer ook of de gasflessen in de disselbak goed vaststaan.
- Neem zo min mogelijk waardevolle spullen mee. Uw laptop past meestal niet in uw kluis van uw appartement of hotel.
- Verlies uw bagage niet uit het oog tijdens uw reis en laat uw bagage tijdens uw reis niet onbeheerd achter.
- Krijgt u toch te maken met verlies of diefstal van uw spullen tijdens uw vakantie, doe dan altijd aangifte bij de lokale politie. Zonder aangifte wordt uw schade meestal niet vergoed.