U kunt jaarlijks een schenking doen aan uw kind (of kleinkind). Natuurlijk doet u dat het liefst belastingvrij en gelukkig zijn daar mogelijkheden voor. Ook is het mogelijk om belastingvrij een eenmalige schenking te doen. De voorwaarden om te schenken worden bepaald door het Ministerie van Financiën.

Bij een schenking denkt u vaak aan een contant bedrag. Er zijn ook mogelijkheden om ‘op papier’ te schenken. De verschillende mogelijkheden zullen wij in het kort uitleggen.

Jaarlijks contante schenking
U kunt jaarlijks contant aan uw kind of kleinkind schenken. Dit kunt u belastingvrij doen tot € 5.363,- voor uw kind of € 2.147,- voor uw kleinkind (2018). Daarboven moet u schenkbelasting betalen. Het basistarief hiervoor is 10%.

Eenmalige schenking
Als u eenmalig een bedrag vrijgesteld wilt schenken kan dat alleen als uw kind tussen de 18 en 40 jaar is. U kunt dan belastingvrij een bedrag schenken van € 25.731, – (2018). Dit bedrag kan worden verhoogd tot € 100.800, – (2018). Dit verhoogde bedrag mag dan alleen worden gebruikt voor de financiering van een studie, een woning of voor de aflossing van de hypotheek van uw kind.

Als uw kind ouder is dan 40 jaar maar zijn/haar partner nog niet, kan ook gebruik worden gemaakt van dit schenkingsrecht. Als u gebruik maakt van de verhoogde schenkingsvrijstelling moet u dit vermelden in uw aangifte inkomstenbelasting. De schenking moet daarnaast ook worden vastgelegd in een notariële akte.

Tijdelijke vrijstelling schenkbelasting 2018

Op Prinsjesdag 2013 is bekendgemaakt dat iedereen, ongeacht leeftijd, eenmalig een bedrag van €100.000,- belastingvrij mag ontvangen. Wel moet het geld aantoonbaar besteed worden aan:

  • De aanschaf van een eigen woning of
  • Het aflossen van een hypotheek of eigenwoningschuld of
  • Het onderhoud of de verbetering van een eigen woning of
  • Aflossen van restschuld van een verkochte koopwoning of
  • De afkoop van de erfpacht.

Deze tijdelijke ‘vrijstelling schenkbelasting’ is in 2017 verhoogd naar € 100.800,- en geldt in ieder geval tot 1 januari 2019.


Schenken op papier

Om te voorkomen dat een kind veel erfbelasting moet betalen kunt u er voor kiezen om op papier te schenken. Dit kan handig zijn als u veel vermogen heeft dat bijvoorbeeld in uw bedrijf of huis zit.

Een schenking op papier moet door een notaris in een akte worden vastgelegd. Hierin geeft u aan welk bedrag u aan uw kind schenkt. Uw kind ontvangt het bedrag pas na uw overlijden. Hierdoor heeft u in feite een schuld bij uw kind. Voor de wet is dit een schuld en daarom bent u bij schenken op papier elk jaar 6% rente verschuldigd aan uw kind.

Uw kind betaalt geen belasting over de ontvangen rente. Wel moet uw kind belasting (vermogensrendementsheffing) gaan betalen als de totale schenkingswaarde boven de belastinggrens uitkomt. Deze grens is € 30.000,- (2018) en de belasting bedraagt hierbij tussen de 0,61% en de 1,61%.

Overweegt u een schenking te doen dan gaan wij graag voor u na welke mogelijkheden het beste aansluiten op uw wensen. Neem gerust contact met ons op voor een afspraak.